Terapi hos privat psykolog
Hos Psykologiskt forum du få hjälp med relationer, stress, ångest, kriser och andra utmaningar. Jag är leg psykolog, fil dr psykologi och har mångårig erfarenhet av samtalsterapi med människor i olika åldrar, livsomständigheter och bakgrunder. Söker du fördjupande samtal (individualterapi) där du får mer förståelse för dig själv, perspektiv och förändring, välkommen att höra av dig.
Vi träffas på mottagningen på Östermalm i Stockholm eller online.
Terapi i Stockholm
När är terapi hjälpsamt? Under livets gång kan problem och utmaningar uppstå och vi kan ha behov att prata med en utomstående. I terapisamtal kan du närmare reflektera, förstå, bearbeta och finna nya perspektiv på vad du önskar hjälp med tillsammans med psykolog. Terapins syfte är att du ska hitta vägar till goda förändringar som du önskar och har behov av.
Här på Psykologiskt forum kan du får hjälp med ångest och oro, depression, relationer, migrän, utmattning, stress och andra problemområden. Vi kan träffas på mottagningen på Östermalm i Stockholm eller online. Välkommen att mejla mig via kontaktformuläret
eller läs mer om mig via knappen nedan
Leg psykolog inom affektfokuserad terapi
Jag är leg psykolog och arbetar med affektfokuserad terapi enligt ISTDP (Intensive Short-term Dynamic Therapy) där du och jag arbetar tillsammans och aktivt kring din önskan om förändring.
I stora drag kan man beskriva människors varande utifrån tanke, känsla och handling. Affektfokuserad terapi fångar upp känslors betydelse mer än vad andra terapiformer gör som t ex KBT eller psykodynamisk terapi.
Att endast uppmärksamma tankar och beteenden blir alltför begränsat då vi är biologiskt sett s a s utrustade med emotioner för att kunna förstå oss själva och andra. Vi behöver kunna notera, identifiera och uttrycka (om man önskar uttrycka sig) känslor för att kunna navigera väl bland egna tankar, beteenden och i våra liv.
I affektfokuserad terapi närmar man sig de känslor som fått alltför begränsat utrymme i livet. Du och jag pratar vad du önskar få hjälp med samtidigt som vi uppmärksammar reaktioner som inre oro och även känslor som brukar undvikas. Att bli medveten om känslor, tankar, behov, önskemål och sin livsväg ger förståelse till vem man är och öppnar upp för önskad förändring.
ISTDP terapi i Stockholm
ISTDP har sin bas i psykodynamisk terapi vilket innebär att klienten och jag kommer att prata om erfarenheter, relationer och livshändelser i nuläget och förr. Vi omfattar även framtiden eftersom det är där förändringar kommer att ske.
En läkande faktor i terapin med att bli mer medveten om en ’mind-body’ koppling visar forskning. I ISTDP handlar det till stor del om att bli mer medveten om känslomässiga reaktioner och uttryck som man till vardags undviker. Det kan handla om t ex ilska och även känslor som att vara glad och känna närhet.
När ’mind-body’ koppling brister mellan känslomässiga uttryck och vad man tänker (att man upplever) blir det svårare att förstå och vägleda sig själv. Det blir oklart vad man reagerar på och hur. Mental ohälsa och stagnation kan uppstå.
När känslor mer uppmärksammas, så får vi en slags ytterligare kunskap (eller information) om oss själva. Vi kommer närmare oss själva och även andra.
ISTDP hos Psykologiskt forum
Jag arbetar med en varmare version av ISTDP där positiva faktorer och processer uppmärksammas mer än vad man brukar göra inom ISTDP. Vi psykologer lär oss mycket om psykopatologi och desto mindre om mer konstruktiva faktorer och processer som faktiskt finns sida vid sida med problem och utmaningar som klienter önskar komma till rätta med. Det är viktigt att terapisamtalen omfattar både hinder och möjligheter, förluster och mål, både motstånd och flöde för att förstå helheten.
Även för känslor handlar det om samma sak, att vi kan ha blandade känslor d v s båda negativa och positiva för en person, händelse, mål, förlust eller förändring. En viktig del av affektfokuserad terapi är att närma sig de känslor som fått alltför begränsat utrymme i livet och nu hindrar till exempel närhet, känna sig närvarande, vara handlingskraftig och vital, känna välbefinnande och kreativitet i livet.
Den inre och den yttre världen
Denna vidgade förståelseram märks fram förallt i att klient och jag pratar om hindrar och leder undvikande (enligt traditionell ISTDP) och även om känslor och behov som motiverar närmande till vad man önskar och behöver.
Hur vi människor formas under livet kan inte begränsas till intrapsykiska faktorer (mentala processer) utan forskning och terapiformer visar att vi främst är sociala individer och att vad vi upplever och erfar med omvärlden har betydelse för hur vi tänker, känner och agerar. Likaså har hur vi tänker, känner och agerar betydelse för hur vi önskar samspela med den.
ISTDP kan även ha ett alltför avgränsat fokus på det inre livet medan jag vidgar förståelseramen till att omfatta även det yttre med relationer, händelser, situationer m m.
Upplägg av terapi
Upplägget för terapin med innehåll, fokus och längd anpassas efter varje klients behov och livssituation. Vid de allra första samtalen pratar vi vidare om vad du önskar förändring i, din livssituation och även vad för slags upplägg av terapi som skulle passa. Vi påbörjar oftast samtidigt terapin med tanke på vad du önskar förändring i. Följande samtal är 50 min eller längre om klienten önskar så. De flesta klienter väljer en korttidsterapi (cirka 12-16 ggr) och kan hålla det öppet om samtalskontakten helt avslutas eller fortsätter i någon form. Andra önskar terapi under längre tid som 6 månader, 1 år eller längre.
Forskning om terapi
ISTDP-terapi är en väl beforskad terapiform. Studier visar att ISTDP passar väl vid ångest, depression, relationer, osjälvständighet, kroppsliga problem (smärta av olika slag, yrsel, magproblem) m m. I studier om ISTDP har både kort- och långvariga problem behandlats med gott resultat. Läs mer om forskning om ISTDP. Här är översikt av artiklar om ISTDP av Abbas, och en artikel av Lilliengren et al. (2016).
ISTDP terapi utgår från psykodynamisk terapi. Aktuell forskning av Leichsenring et al (2023) visar att psykodynamisk terapi kan starkt rekommenderas som psykologisk behandling vid psykisk ohälsa.
Forskning om känslor
Aktuell forskning visar hur emotioner är involverade i hur vi uppfattar, processer och agerar i våra liv och hur vi minns och planerar (Emotion theory). Emotioner har betydelse för hur vi närmar oss och hur vi distanserar oss till vad vi önskar ta oss an eller inte.
Känslomässiga tillstånd har också påverkan på livskvalitet, agens och relationer. Olika terapiformer börjar alltmer fånga upp känslors betydelse.
En av de mest läkande faktorerna i affektfokuserad terapi är att klient och jag uppmärksamma, identifiera och uttrycka känslomässiga upplevelser parallellt med vad klienten berättar att den önskar bearbeta. Forskning om denna slags blick inåt, som kallas interoception, handlar uppmärksamma, sätta ord på och ifall man önskar även uttrycka vad man känner och tycker. Det kan handla om uppfatta egna känslor i socialt samspel (Arnold et al., 2019) och att kunna känna igen och reglera känslor (Zamariola et al., 2019).
Vägledning och terapi - Kontakta psykolog
Maria Sandgren, legitimerad psykolog med lång erfarenhet, erbjuder terapi på en privat mottagning i centrala Stockholm samt via onlinebesök.
Jag hjälper dig att hitta det upplägg som bäst motsvarar dina behov, oavsett om du föredrar digitala möten eller besök på mottagningen.